Paier

pai

Grunnoppskrift til paibunn
Paiformstørrelse 29-31 cm i diameter
125 g smør
3 dl hvetemel
2 ss kaldt vann

Når man lager pai-bunn kan man bruke kjøkkenmaskin, eller man kan elte deigen sammen for hånd. Smøret bør være mykt, men hvis du ikke har tatt det ut av kjøleskapet på forhånd, kan du bruke ostehøvel, eller skjære tynne skiver med kniv, og fordele smøret i melet som du har helt opp i bakebollen. (eller smuldre smøret i melet med hendene hvis du baker for hånd). Bland mel og smør. Elt til deigen har en finsmuldret konsistens. Tilsett vann. Føl deg litt frem når du har i vannet slik at deigen ikke blir for klissete. Form deigen til en rund bolle. Rull den i litt mel hvis den er for klissete og fester seg til fingrene. Sett deigen kaldt en liten stund, 20-30 min. Kjevle deigen rund mellom to ark bakepapir slik at den blir stor nok til å gå litt opp over paiform-kanten. Du steker paien på bakepapiret slik at deigen får godt feste over kanten på pai-formen. Prikk deigen med gaffel for å unngå luftbobler i deigen. Forstek pai-skallet i 10 min på 200 grader.

Fyll til spinatpai
3 egg
3dl (1beger) rømme
1 pakke frossen spinat
1-2 dl revet ost
2 fedd hvitløk
3-4 ts basilikum
salt (ca ½- 1ts)
pepper (ca ½ ts)

Tin spinaten, og la den renne av i et dørslag. Press ut vannet. Visp sammen egg og rømme, rør i spinaten. Tilsett ost, presset hvitløk og krydder. Hell blandingen over i det forstekte pai-skallet og stek paien ved 200 grader i 40min.

Serveres med salat eller coleslaw.

Fyll til ostepai
3 egg

300 g revet ost (velg sveitser, jarlsberg, norvegia etter smak)
3 dl melk
1ts paprikapulver
salt
pepper

Fordel osten utover det forstekte paiskallet. Visp sammen egg og melk, tilsett krydder. Hell blandingen over osten. Stek paien ved 200gr i 40min. Denne paien kan lages med bacon. Da forsteker du baconet, og legger det på toppen av paien. Drypp litt av baconfettet over paien for litt ekstra smak av bacon. Serveres med salat eller coleslaw.

Fyll til blåmuggpai med pære
140g blåmuggost

2-3 pærer
2dl revet ost
1dl valnøtter
3 egg
2 dl fløte
pepper

Smuldre blåmuggosten over det forstekte paiskallet og strø over den revne osten. Skrell pærene, fjern kjernene og del dem i båter. Legg pærene oppå osten. Strø over valnøtter. Visp sammen egg og fløte og hell det over formen. Stekes midt i ovnen i 30 minutter.

Paifyll med feta og spinat
500g frisk spinat

6 egg
1 beger cottage cheese
1 beger rømme
2-300 g revet ost
150 g fetaost i terninger
1 stk håndfull hakkede, soltørkede, marinerte tomater
1 løk
3 hvitløksfedd
2-3 tørkede chili eller en fersk chili
1 ss pesto
½ ts salt, kvernet pepper

Varm opp 2 ss olje eller smør, og fres løk, hakket eller presset hvitløk og 2-3 stk tørket chili. Visp sammen eggene, og bland i rømme, cottage cheese og soltørkede tomater. Ha i fetaost og spinat til slutt. Stek paien ved 180 grader, ca. 1 time. Passer til stor pai-form, 29 eller 31 cm i diameter.