Juleribbe

ribbe

Du må passe på at du kjøper riktig ribbe og ikke maveflesk (buklist). Det skal være ribbe-ben over hele ribben. Ikke la deg lure av butikker eller slaktere som kaller ribbestykket for familie-ribbe eller buklist. Kjøper du et slikt stykke får du kun 25% ribbe….hvis du er heldig!

 

 

1. Beregn ca. 0,5 kg ribbe pr. person.

2. Skjær gjennom svoren og lag et rutete mønster i spekket med en skarp, tynn kniv.

3. Gni inn ribben med salt og pepper 2-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned i sprekkene du har skåret.

4. Legg ribben med svorsiden ned i en stekeform, dekk med aluminiumfolie og sett den i kjøleskapet i 2-3 dager.

5. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Hell over ca. 2 dl varmt vann og dekk langpannen med aluminiumfolie. Det er veldig viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.

6. Forvarm ovnen til 230 °C.  Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter.

7. Ta ut ribben, fjern folien, tøm ut vannet og rengjør pannen.  Legg så ribben på en rist over langpannen, slik at væske samles  i pannen. Inn i ovnen igjen med langpannen + rist med ribbe. Reduser temperaturen til 180 °C.

8. La ribben steke videre i ca. 1 1/2 time.

Herfra og til punkt 13 må du stå vakt ved ovnen!

9. Nå skal du lage sprø svor: Skru på VARMLUFT+GRILL i ovnen hvis ovnen din har denne funksjonen, ellers bare grill. Kjør opp temperaturen opp til 250 grader. Sett deg foran ovnen og observer og følg med. Ta den ut når du ser at svoren er ferdig stekt!

10. Skjær av svoren og spis den NÅ, sammen med resten av familien. Med en god øl blir dette dagens forrett og en hyggelig stund for alle på kjøkkenet.

11. Skru ovnen tilbake til 230 grader, over og under-varme.

12. Skjær opp ribben i serverings-stykker, og legg disse tilbake i langpannen. Inn i ovnen igjen i ca. 45 min.  Nå vil det renne av mye fett, og langpannen blir fort full med væske og fett.  Dette må etter ca. 15-20 min. helles av.  Hvis du liker sjy og fett, eller ønsker å lage en saus, så hell det over i en kasserolle.

13. Snu hvert enkelt stykke etter ca. 20-25 minutter, eller når du ser de har fått en gyllenbrun farge.

God jul!