Surdeig

surdeigSå hvorfor skal man bruke surdeig og ikke vanlig industriprodusert gjær?  Surdeig vil gi deg en enda bedre smaksopplevelse enn selv det beste brødet du har kjøpt! Les også om surdeig for helsens skyld.

En surdeigs-kultur består av gjær og melkesyrebakterier som finnes naturlig i kornets skall.  I surdeigs-baking kommer disse naturlige bakteriene i kornet til nytte.  Hver gang vi baker tar vi vare på en del, og mater kulturen med vann og mel.

Lag en løs deig av økologisk sammalt mel. Bruk f.eks. et Norgesglass med lokk eller en stor bolle (3 l) med lokk. La blandingen stå i romtemperatur. Etter en dag eller to vil man se at det begynner å boble i deigen. Tidsrom: ca 4 dager. Deigen har nå blitt en «levende» organisme.  Mat deigen 2 ganger per dag inntil den klarer å heve seg til dobbel størrelse. Da er den klar til bruk. Dette kan ta opp til 10 dager.

 • Dag 1
  1,5 dl sammalt økologisk mel
  0,5 dl fint mel
  2 dl vann lunket vann
  1 ss salt
 • Dag 2-4 (mates 1 x daglig)
  0,5 dl sammalt økol. mel
  0,5 dl fint mel
  1 dl lunket vann
 • Dag 5-8 (mates 2 x daglig)
  Ta vekk det meste av deigen, og tilsett mel og vann.  Fortsett med dette inntil deigen hever seg til 2x størrelse for hvete-surdeig.
  2 dl fint mel
  1 dl vann
 • Etter dag 8: Oppbevares i kjøleskapet og mates en gang pr uke. Bruk det meste av deigen til brødbaking.  Mates med 2 dl fint mel og 1 dl lunket vann EN gang pr uke

 

surdeigsbrødSurdeigskulturen oppbevares etter dette i et Norges-glass i kjøleskapet. Mat deigen en gang i uken med 2 dl fint mel og 1 dl lunket vann. Hvis man ikke baker en gang i uken, må man ta av mesteparten og kaste dette. Ved baking tømmer man ut mesteparten av surdeigen fra glasset (ca 2 dl) og løser den opp med sammen med den mengde vann som hører til brødoppskriften (ca 1,1-1,2 kg mel), før du deretter tilsetter resten av ingrediensene du skal ha i brødet.

Tips: Hvis du ser at surdeigen begynner å miste litt av piffen og at den ikke hever seg til 2 x størrelse, så tilsett 2 dl sammalt økologisk mel en gang istedenfor 2 dl fint mel. Husk bakteriene som nyttes sitter i skallet på kornet, og ved å bruke sammalt (hvor korn og skall er malt sammen) så tilsetter vi noen nye bakterier.