Norges beste treskjærer: Andrew Lawrenceson Smith

Andrew Lawrenceson SmithHorne–> Andrew Lawrenceson Smith f: 1620 i Skottland d: 1694 i Stavanger

Andrew Lawrenceson Smith også kjent som Anders Lauritzen Smith (født i Braco om lag 1620, død om lag 1694) var en skotsk håndverker, treskulptør og maler som var sentral i stavangerrenessansen og utsmykningen av Stavanger Domkirke.

Da Anders Smith kom til Norge, bosatte han seg først i Bergen. Han arbeidet der for billedskjæreren Peter Negelsen. De har trolig vært sammen om utsmykkingen av Borgund kirke. Han bodde i Bergen til omkring 1650, flyttet til Stavanger i 1658 og senere til Sola der han kjøpte gården Haaland (pikenavnet til Helga Horne).  Anders Smith var trolig gift første gang i Bergen, men navnet på kona er ukjent. Han ble gift andre gang med Maren Knutsdatter fra Sola. Han fikk fire barn.

Anders Smith regnes som en av de aller største kunstnerne innen bruskbarokkstilen. Det kalles bruskbarokk fordi utskjæringene minner om buene i et øre. På 1650-tallet fikk han i oppdrag å lage en ny prekestol til Stavanger Domkirke av lensherren Henrik Below. Den praktfulle prekestolen kom på plass i 1658 – og er betegnet som et av de mest betydelige kunstverk i Norge fra barokktiden. I tillegg laget han de fem familie-epitafiene som henger på veggene i våpenhuset og i sideskipene. Han har også laget flere altertavler og annen kirkekunst i Rogaland. Stavanger Museum har en samling av hans arbeider.

Utsmykninger og verk i offentlige samlinger laget av Andrew:

  • Prekestol (1658) og inventar (rester bevart) Stavanger domkirke
  • Arbeider tilskrevet S.: Altertavle, Hareid kirke (1660)
  • Altertavler Åkra (1663), Time (1666) og Førde (1666) kirker
  • Prekestol, Sogndal kirke (1666).
  • Epitafier tilskrevet S.: “Borgermester Severin Pedersen Godtzen med hustru og barn” (1660, staffert 1662), “Biskop Marcus Christensen Humble med familie” (1664), “Lektor Johan Hiermann med familie” (1664), “Severin Fransøn med familie” (1674) og “Biskop Matz Tausan med familie” (1678), Stavanger domkirke
  • “Sogneprest Christen Jenssen Hegelund med sine to hustruer”, Ørskog kirke (1673)
  • “Lektor Jens Morsing med familie”, Hjelmeland kirke (1680)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *